Türk Eğitim Derneği tarafından yorumlanan raporda Türkiye’deki 25 ile 34 yaş aralığındaki kişilerin % 43’ünün lise mezunu olmadığı dikkat çekti. OECD tarafından koyulan sınırın % 15 olduğu bu noktada oldukça kötü bir profil çizildi. Bunun yanında 3 yaşı ve altındaki çocukların alması gereken erken çocukluk ve bakım hizmetlerininn oranının % 33 olması gerekirken Türkiye’de bu oranın yalnızca % 0.3 olduğu görüldü. Raporu yorumlayan TED yetkilileri, Türkiye’nin özellikle okul öncesi eğitimler ilgili sınıfta kaldığı ve acilen birtakım düzenlemelere gidilmesi gerektiğini belirtti.
Kadın Çalışanların Sayısı oldukça az
Raporda yer alan ilginç verilerden bir başkası da Türkiye nüfusunda yer alan 18 ile 24 yaş aralığındaki gençlerle ilgili. Bu gençlerin hem okumayıp hem de çalışmayanların oranının % 30 olduğu görülüyor. OECD’nin merceğine giren ülkeler arasında bu oranın böylesine yüksek olduğu başka bir ülke bulunmuyor. Bunun yanında kadınların çalışabileceği iş yerlerinin sayısının da oldukça kısıtlı olduğuna raporda yer verilmiş. Kadınların çalışacağı daha fazla platform gerektiğini bildiren kurum, hali hazırda ki işlerde de kadınların çalışabileceğini belirtti.
Türkiye Eğitim Derneği yetkililerine göre normal okullarda öğretmenlik yapanların maaşı, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarına göre % 15 civarında düşük kalıyor. Bu da öğretmenlik mesleğini tercih sayısını azaltıyor ve daha niteliksiz kişilerin öğrencilerin başında öğretmen olarak istihdam edilmesine neden oluyor. İleride büyük sorunlara sebep olabilecek bir konu olan maaş konusunu biran önce halletmek gerekiyor.