Fırlatılan yüksek çözünürlüklü uydunun uzayda gözlem yapacağı, bir metrenin altında yüksek çözünürlükte birçok fotoğraf çekerek dünyaya göndereceği açıklandı. Gerçekleştirilen fırlatma sonrası yapılan açıklama kapsamında Long March-4C isimli roket aracılığıyla fırlatılan uydunun çeşitli alanlarda yüksek çözünürlükte fotoğraflar çekeceği ve dünyaya gönderdiği görüntüler ile yeni çalışmalara öncülük edeceği kaydedildi.
Geliştirilen Gaofın-10 uydusunun elde ettiği veriler doğrultusunda şehir planlamasından yol bağlantılarının düzenlenmesine, ürün hasat tahmininden doğal afet ve kurtarma çalışmalarına kadar birçok alanın daha kapsamlı hâle getirilmesine kadar geniş bir alanda kullanacağı, Kuşak ve Yol Projesi’nde ise başvurulacak önemli bir kaynak olacağı belirtildi.
Araştırma ve çalışmalar kesintisiz 9 yıldır sürüyor
Çin Havacılık Bilim ve Teknoloji Şirketi tarafından geliştirilen taşıyıcı roket ve Gaofın-10 uydusu çalışmalarının Şanghay Uzay Uçuş Teknolojisi Akademisi’nin araştırmaları ile yürütüldüğü ve çalışmalara 2010 yılında başlandığı ifade edildi.
Son dönemde Hindistan’ın da yenilikçi teknolojiler ile dâhil olduğu uzay araştırmalarında ABD ve Rusya da çeşitli yeniliklere imza atmış, dünya çapında son dönemde uzay bilimine yapılan yatırımlar ciddi oranda artış göstermişti. Bu furyaya son olarak dâhil olan Çin ise uzaktan algılama yöntemleri ile geliştirdiği uzay araçları ve uyduları sayesinde küresel anlamda bir fark yaratmayı planlıyor. Çalışmayla birlikte yeni yatırım ve projelerin de sinyalini veren yetkililer, Çin’in 2045 yılına kadar bu alanda “uzayın lideri” konumunda olması için çalışacaklarını ifade ediyorlar.