Basın mensupları tarafından en çok merak edilen Baltık Planı sorusu Stontenberg’e yöneltildi. Amerika tarafından YPG’nin terör örgütü olarak kabul edilmemesi üzerine Türkiye’nin de misilleme olarak Baltık Planına şerh düşmesine ilişkin Stoltenberg sorunun kısmen aşıldığını ve planın kabul edildiğini ifade etti.
NATO’nun geçmişteki gücüne nazaran daha güçlü ve daha harbe hazır bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüğünü, üstelik savaş çıkması durumundaki hazır birlik sayısının da 3 katına çıkarıldığını belirten Stoltenberg, Baltık Planıyla ilgili de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek mutabakata imza attıklarını ifade etti.
YPG konusunun düzenlenen NATO zirvesinde detaylı bir şekilde görüşülmediğini de belirten Stoltenberg genel anlamda terör örgütleriyle mücadeleye devam edilmesi konusunda anlaşıldığını vurguladı.
Sistemler NATO’ya Entegre Edilmeyecek
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg son olarak ise Türkiye’nin Rusya’dan alım işlemlerini sürdürdüğü S-400 hava savunma sistemlerine değindi. Bu sistemlerle ilgili herkesin olduğu gibi kendi çekincelerinin de olduğunu söyleyen Genel Sekreter, bu sistemlerin NATO’ya kesinlikle entegre edilemeyeceğini ifade etti.
Zirve öncesinde Erdoğan’ın YPG’nin terör örgütü sıfatını kabul ettirmeden Baltık Planında mutabık kalmaması gerektiği konusunda muhaliflerden baskılar yapılıyordu. Bu planın Türkiye tarafından da kabul edilmesinin ardından bu konunun kamuoyunda ne şekilde yansıyacağı ve Türkiye’de ki muhalefet partilerinin karara vereceği tepkilerin neler olacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor.