Yapılan araştırmada Samanyolunda 3.5 milyon yıl önce çok şiddetli bir patlamanın meydana geldiği ve çok büyük bir enerjinin açığa çıktı belirlendi. Profesör Joss Bland-Hawthorn’un ekip başkanı olarak çalıştığı araştırmacı bilim adamları bu olaya “Seyfert Işıması” dendiğini ve bu şiddetteki bir patlamanın yüzbinlerce ışık yılı uzaktan bile hissedilebileceğini kaydettiler. Bu patlamanın sebebinin ise çok büyük bir kütleye sahip olan Sagittarius A isimli kara delik ile bağlantılı bir nükleer hareketliliğin olduğu tahmin ediliyor.
Bugüne kadar Samanyolu Galaksisinin merkezinde bu kadar fazla bir dinamiklik olduğu hiç ortaya konmamıştı. Samanyolu Galaksisinin oluşumuyla ilgili bir takım varsayımlar ele alınıyordu. Fakat bu araştırmalarda alınan sonuçlardan sonra Samanyolu Galaksisi oluşumunun da yeniden araştırılarak incelenme ihtiyacı ortaya çıktığı söyleniyor.
Çalışma sonuçları dergi ile yayınlanacak
Profesör Joss Bland-Hawthorn başkanlığındaki ekipte görev alan Magma Guglielmo konuyla ilgili yaptığı açıklamada elde edilen bulguların akıllarında bugüne kadar olan Samanyolu algısından kendilerini oldukça uzaklaştırdığını, galaksinin bu kadar aktif bir galaksi olduğunu hiç düşünmediklerini söyledi. Yaptıkları araştırma sonuçlarının şu an için hiçbir yerde yayınlanmadığının da altını çizen Guglielmo, çalışmada Hubble uzay Teleskobundan alınan verilere de yer verildiğini belirterek, çalışma sonuçlarının Amerika’nın en ünlü astrofizik dergilerinden Astrophysical Journal’da yayınlanacağını söyledi.