Yıllar geçtikçe daha da belirginleşmesi beklenen ve şimdiden bazı doğa olaylarının oluşmasına sebep olan bu iklim değişikliklerinin en çok Akdeniz Havzasını etkileyeceği açıklandı. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden Türkiye’nin bir hayli etkileneceğini söyleyen Türk bilim adamları, ileride ülkemizde kuraklığın baş gösterebileceği, sel, fırtına ve aşırı sıcağa maruz kalma gibi istenmeyen olayların yaşanacağını iddaa ettiler. Şu anda tarımda bolca kullanılan yer altı su kaynaklarının ileride yaşanacak tuzlanma ve yetersiz kar yağışıyla birlikte iyice kullanılamaz hale geleceğini açıklayan bilim adamları Türkiye’nin önünde kuraklık ve tarımdan yeterince verim alamama gibi sorunların bulunduğunu söylediler.
Türkiye Yalnız bırakılıyor
Boğaziçi Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak görev yapan İklim Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın yaptığı açıklamada; dünya çapında yapılan iklimle alakalı zirvelerin, yaklaşan sorunların çözümüyle ilgili hiçbir etkisi olmadığını ve bu zirvelerde bazı ülkelerin aralarında gruplaşarak kendi çıkarları doğrultusunda anlaştıklarını ve Türkiye’nin bu konuda oldukça yalnız bir şekilde bırakıldığını belirtildi.
Türkiye’nin Yeşil İklim Fonu’ndan destek almak istemesine rağmen bu talebin kabul edilmediğini vurgulayan Levent Kurnaz, Türkiye’nin Paris Antlaşmasını imzalamamakla tehdit etmesinin de bir karşılık bulmadığını söyledi. Kurnaz son olarak 1992 yılından bu yana toplanan zirvede hiçbir şeyin doğru gitmediğini, büyük bir felaket olması durumunda bu kurumların işlevini yerine getirmeye başlayacağını düşündüğünü fakat bu zaman geldiğinde geç kalınmış olacağını düşündüğünü söyleyerek sözlerini tamamladı.