Operasyonel anlamda Silahlı Kuvvetlerin gücüne güç katacak olan bu İHA’lar deniz sınırlarımız üzerinde gezerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığının yeni güç unsuru olarak görev yapacak. TUSAŞ tarafından üretilen ANKA’lar geçtiğimiz sene ilk defa Akdeniz ve Ege semalarında test uçuşları yapmış ve başarıya ulaşmıştı. Aradan geçen 1 yıl içerisinde çeşitli testlere tabi tutulan ve son aşamaya gelen İHA’lar son kabul testlerini de başarıyla geçtikten sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almaya başladılar.
Bulutların üzerinde bilgi toplayabiliyor
Görüntü istihbaratı amacıyla kullanılacak olan ANKA İHA’larda özellik olarak yok yok denilebilir. Aracın üzerinde bulunan kızılötesi kameralar sayesinde istenilen zaman diliminde ve hava koşulunda görüntü istihbaratı toplanılabiliyor. İHA her türlü kötü hava şartından da etkilenmeden görevleri başarıyla yerine getirme yeteneğine sahip. Üstelik içerisindeki radarı sayesinde bulutun üzerine çıkarak oradan istihbarat toplayabiliyor ve böylelikle düşman hava savunma sistemlerinin menziline girmeden kolaylıkla görevini yerine getirebiliyor.
Daha önce Jandarma Genel Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına da teslimatı yapılan ANKA’lar uzun süredir gerçek görevler icra etmekteler. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen bu pakette ise kuvvet ihtiyaçlarına göre bir takım modifikasyonların yapıldığı ve test aşamalarının bitmesini müteakip teslimat aşamasına gelindiği aktarıldı. Yerli ve milli bir çok askeri silah ve mühimmatı artık kendi bünyesinde üreten Türkiye devleti ileriye dönük ihtiyaçlarını da üretmeye başladı. Teknolojik olarak bir çok Arge merkezi kuran bakanlıklar Askeri savunma alanında bir çok ürün geliştirmesi yaptırdı.