İnternetin artık 7-8 yaşındaki çocuklar tarafından dahi aktif olarak kullanılması sonucu bazı kötü niyetli kişilerin internet üzerinden “sanal zorbalık” denilen eylemi gerçekleştirdikleri biliniyor.
Buna örnek olarak fotoğraf isteyerek sonra bunu şantaj malzemesi olarak kullanma ya da para isteyerek dolandırma şeklinde durumları vermek mümkün. Bu durumlardan küçük yaşta çocukların korunmasında ise ailelere büyük roller düşüyor.
Konuyla ilgili Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz tarafından yapılan açıklamada sanal alemde insanların kötü hissetmesini sağlayacak birçok olumsuz olayla karşılaşılabildiği ve bunun kontrolünün zor olduğu belirtildi. Sanal alemde özellikle küçük yaşta çocuklara sanal zorbalığın fazlaca uygulandığını ve bundan ailelerin genellikle iş işten geçtikten sonra haberleri olduğunu söyleyen Dilbaz, ailelerin çocuklarını sürekli olarak kontrol etmesini ve sanal alemde yaptıkları davranışları gözetlemesini önerdi.
İnternette Geçirilen Zaman Kısıtlanmalı
Ebeveynler tarafından çocuklarının internette kimlerle iletişim halinde olduklarının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Nesrin Dilbaz ancak bu şekilde çocukların kötü bir durumla karşı karşıya kalmasının önüne geçilebileceğini söyledi.
İnternete harcanan zamanın inanılmaz boyutlara ulaştığını ve kesinlikle azaltılması gerektiğinin de altını çizen Nesrin Dilbaz, çocukların geçirdikleri bu süre zarfında ne tür sitelerde vakit geçirdiklerinin ve kimlerle ne konuştuklarının anlaşılabilmesi için ebeveynlerin çeşitli yöntemler geliştirmesi gerektiğinin altı çizildi.